Нидерландският крайнодесен лидер Герт Вилдерс в четвъртък получи още една награда след

...
Нидерландският крайнодесен лидер Герт Вилдерс в четвъртък получи още една награда след
Коментари Харесай

За първи път националист председателства в нидерландския парламент

Нидерландският крайнодесен лидер Герт Вилдерс в четвъртък получи още една премия след безапелационната си победа на националните избори на 22 ноември, оповестява " Ройтерс ". Мартин Босма от неговата антимюсюлманска " Партия на свободата " беше определен за ръководител на Долната камара на Народното събрание.

Босма е народен представител от партията на Вилдерс от 2006 година и е първият от националистическата партия, определен за ръководител на Народното събрание.

Победата му среща претендент от алианса на Зелената левица/лейбъристите дойде въпреки яростните рецензии от няколко партии. Според тях, той е заставал на страната на Вилдерс след крайните му изявления, че Долната камара подправен парламент, а съдиите в страната са изцяло корумпирани.

Самият Босма неведнъж е изразявал терзанията си от проектите на левите елити да заменят локалното население с мюсюлмански имигранти.

В дълъг спор в четвъртък обаче той даде обещание да бъде безпристрастен ръководител, в сходство с традицията.

В края на ноември, Вилдерс сподели, че формирането на държавно управление на малцинството със себе си като министър-председател е една от опциите след изборите предходната седмица, на които неговата Партия на свободата (PVV) завоюва най-вече места.

Вилдерс сподели тогава, че ще бъде " мощен, само че рационален " в полемиките с евентуални сътрудници.

Възможността за кабинет на малцинството се появи малко след изборите, когато консервативната партия VVD на някогашния министър председател Марк Рюте - която споделя доста от антиимиграционните позиции на Вилдерс - съобщи, че няма да се причисли към управителен от Вилдерс кабинет, но не изключи да му предложи външна поддръжка.

Вилдерс, чиято партия взе към 24% от гласовете, трябва да работи с най-малко две по-умерени партии, с цел да образува коалиция.

Той съобщи, че е споделил на скаута, че избира да работи с VVD, дясноцентристката Партия на " Нов обществен контракт " (NSC) и консервативното Движение фермер-гражданин (BBB), които дружно ще ръководят солидно болшинство в двете камари на нидерландски парламент.

Това е " разумната, вярна композиция ", сподели Вилдерс и добави, че най-важното е, че страните са се съгласили да договарят по какъв начин могат да си сътрудничат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР